Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2017 16:50 - Монархични тутули от Близкия изток част 1
Автор: khanotil Категория: История   
Прочетен: 1549 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Султан  "е арабска дума, която има много различни значения. Превежда се като мощност, авторитет, управител или ръководител. Още от 988 г. Халифите са употребявали титлата султан. Първи нарекъл се с титлата е Махмуд Газни (998 - 10130), по-късно се изпозва от владетелите на Османската империя и мамелюците в Египет. Османският султан е титлата, носена от владетеля на Османската империя в периода 1299-1923 г. (?) Често е наричан и падишах, защото владее свещените за исляма градове - Мека и Медина. В цялата история на Османската империя султаните са 36."


Халиф " е титлата на:   ·        държавния глава на халифата, който е и   ·        духовния водач на мюсюлманите, смятан за управителя на мюсюлманите без оглед от коя държава са.   Халифите са се ползвали с голяма светска и духовна власт в първите арабски държави, създадени след смъртта на Мохамед. От 16 век титлата халиф носят султаните на Османската империя".


Емир "или амир (от арабски - повелител, вожд) в някой мюсюлмански страни от Близкия Изток или Африка е титла. Еквивалент на българското Княз. До възникването на исляма емири били пълководци, а след това мюсюлманските владетели, осъществяващи държавната и духовна власт (бухарски емир, емирът на Афганистан и др.). Халиф Умар първи приема титлата амир ал-му минин (amir al-mu"minin), т.е. повелителят на вярващите". Титлата емир носят синовете на арабските монарси (примерно в Саудитска Арабия)".        Шахиншах "е персийска титла. Думата произлиза от авестийската дума хшатра, която значи "цар" (по-скоро крал - бел моя). Титлата "шах" се използва от всички владетели на Персия (днешен Иран), както и от владетелите на Персийската империя. Титлата "шахиншах" (транскрипция Sah - en - Sah, на персийски Sahansah) има значение шах на шаховете и се счита за по-висшестоящ от шаховете. Така например, на коронацията си последния ирански шах Мохамед Реза Пахлави официално приема титлата шахиншах, а неговата съпруга - съответстващата титла шахбину. До този момент съпругата на иранския монарх се нарича малене или царица. Персийската титла е използвана от османските турци в смисъл на "голям герой" или император. Думата шахмат също произлиза от шах." 


Малик ( арабски език. ملك - m"alik) - арабска монархична титла. За разлика от други титули на арабските монарси, като Емир или Султан , няма превод на чужди езици, Малик титла обикновено се превежда като "крал" или "цар". Тази титла в арабската традиция се нарича още преислямски и не-ислямски монарси, като се използва частично подобно на българското "цар" (за обозначаване на древните монарси).

Наси (נָשִׂיא‬) е еврейска монархична титла,използвана в Библията. Тя е еквивалент на Българското Княз и е използвана и като название на Израелския президент.

Мелех (מלך) е еврейска монархична титла,използвана в  Библията.Тя е еквивалент на Българското Цар.



Гласувай:
2



1. stanemirkata - С Ваше позволение
01.01.2018 11:42
"Още от 988 г. Халифите са употребявали титлата султан. Първи нарекъл се с титлата е Махмуд Газни (998 - 10130), по-късно се използва от владетелите на Османската империя и мамелюците в Египет."
Не, че е толкова важно, но е въпрос на уважение към читателите - между 988 и 998 има 10 години разлика. И 10130 всъщност 1013 ли е или трябва да се разбира, нещо друго?
Честита Нова година!
Поздрави!
Станимир
цитирай
2. barin - Много хубава тема, khanotil. Аз ...
01.01.2018 17:30
Много хубава тема, khanotil. Аз имам подобна за титлите в Първото Българско царство.
Поздрави и продължавай в същия дух!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: khanotil
Категория: История
Прочетен: 9266
Постинги: 3
Коментари: 4
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930